Technika - A gazdasági élet szereplői

 

A gazdasági élet szereplői

 

Az emberi szükségletek kielégítéséhez különböző anyagi javakra és szolgáltatásokra van szükség. A javak nem állnak szabadon és korlátlanul az emberiség rendelkezésére. A termelés, az elosztás, a csere és a fogyasztás a gazdasági folyamat mozzanatai. A gazdaság a gazdálkodó szervezetek és intézmények kapcsolatrendszere.


1.    feladat

Olvasd el, majd másold le a füzetedbe!

 

A gazdasági élet szereplői

 

gazdaság a javak és szolgáltatások előállításának, el­osztásának és fogyasztásának szervezett rendszere. Legfonto­sabb szereplői a háztartások, a vállalatok, az állam és a külföld.


háztartások a vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak végső fogyasztói, másrészt biztosítják a munkaerőt a vállal­kozások számára. Adóznak az államnak.


vállalatok elsődleges funkciója a javak megtermelése, vagyis a gazdaság fogyasztási cikkekkel való ellátása. Munkahelyet – ezáltal megélhetést – biztosítanak a háztartások szá­mára, és adóznak az államnak. Céljuk nyereség realizálása.


Az állam biztosítja a gazdaság és a társadalom műkö­dő­ké­pes­ségét, ennek érdekében törvényeket alkot és tartat be. Adó­kat szed a gazdasági szereplőktől, és ezeket bizonyos szempon­­tok szerint visszaosztja.

 

2.     feladat

Milyen vállalkozások működnek a környéketeken?

Sorolj fel ötöt! Írd le a füzetedbe!

Az elkészült feladatok visszaküldési határideje:  2021.03.29.

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtan: Mondatelemzés: jelzők

Nyelvtan: Mondatelemzés (gyakorlás)

Matematika-Kerület, terület, felszín, térfogat